فیلتر
موقعیت
رنگ

سنگ مرمریت

سنگ مرمریت (Marbel) سنگی شناخته ‌شده در صنعت ساختمان‌سازی است. این سنگ در واقع از دگرگونی سنگ‌های آهکی تحت فشار زیاد لایه‌های عمیق خاکی ایجاد شده ‌است و در بافت آن از کانی‌های رنگارنگ قابل‌ توجه بسیار زیادی وجود دارد.

بررسی ویژگی ها و کاربرد سنگ مرمریت

البته نوع رنگ‌بندی این سنگ‌ها با توجه به نوع کانی متفاوت است؛ اما مهمترین کانی در بافت سنگ مرمریت از کلسیت تشکیل شده ‌است. کلسیت در فرایند پیوسته فشار و گرمای لایه‌های عمیق زمین متبلور شده و بافت درخشان سنگ مرمریت را تشکیل می‌دهد. انواع سنگ مرمریت با وجود گوناگونی زیاد همگی از دگرگونی سنگ‌های آهکی در مواجهه با فشار و حرارت زیاد در مدت زمانی طولانی شکل گرفته‌اند. این سنگ در حال ‌حاضر از بهترین متریال‌ها هم برای نماسازی و هم برای ساخت قطعات سنگی و دکوراسیون داخلی است. در این صفحه از سایت رویال سنگ دیبا به معرفی سنگ های مرمریت و ویژگی ها و کاربرد آنها می پردازیم.

ویژگی‌های سنگ مرمریت

زیبایی با ظاهری درخشنده ویژگی برجسته انواع سنگ مرمریت است. نمای ظاهری این سنگ‌ها با توجه به نوع ناخالصی سنگ آهکی تغییر می‌کند. برخی از این سنگ‌ها ظاهر یکدست سفید و درخشان دارند، اما وجود ناخالصی‌ها در مراحل دگرگونی سنگ آهکی باعث شده تا بسیاری از انواع سنگ مرمریت دارای رگه‌های رنگی متنوعی نیز باشند. این تنوع رنگی جذاب در واقع از ناخالصی ها مانند اکسید آهن، سیلیس، میکا، گرانیت، سرپانتین در لایه‌های رسوبی سنگ‌های آهکی ایجاد شده ‌است.

سنگ‌های مرمریت در دسته‌بندی سنگ‌های سنگین ‌وزن قرار می‌گیرند. وزن مخصوص این نوع سنگ در حدود 2500 کیلوگرم بر متر مکعب است که با وجود وزن زیاد، مقاومت فشاری نسبتاً پایداری دارند. اگر چه این سنگ‌ها مقاوم هستند، اما در مقابل ایجاد خراش ضعیف عمل می‌کنند و این موضوع قابلیت‌های کاربردی آنها در محوطه‌های باز و مواجه شدن با جریان‌های تندباد و باران  محدود می‌کند. از طرفی سنگ مرمریت در مقابل محیط‌های اسیدی نیز آسیب‌پذیر است و نمی‌تواند جریان پیوسته رطوبت‌های اسیدی مثلاً هوای آلوده را برای مدت خیلی طولانی تحمل کند. تا جاییکه توصیه شده ‌است تا از سنگ‌های مرمریت برای نماسازی ساختمان‌ها در مجاورت رطوبت زیاد استفاده نشود.

انواع سنگ مرمریت

همه انواع سنگ مرمریت در دسته‌بندی سنگ‌های دگرگون محصول رسوب‌های آهکی هستند که طی سالیان طولانی در اثر حرارت و فشار زیاد ایجاد می‌شوند. بافت آهکین این سنگ‌ها متراکم و درخشان است؛ اما با توجه به نوع رگه‌های ناخالص و تولید رنگ‌های گوناگون دسته‌بندی می‌شوند. در سطح بازار بسیاری از افراد به ‌اشتباه سنگ مرمریت را با سنگ‌های مرمری یکی می‌دانند. اما این دو کاملاً متفاوت هستند. زیرا سنگ مرمری از جمله سنگ‌های دگرگونی رسوبی مانند تراورتن است و سنگ مرمریت ساختار آهکی فشرده دارد. معروف‌ترین سنگ‌های مرمریت با توجه به طرح و نوع رنگ و رگه‌های رنگی به ‌قرار زیر هستند:



سنگ دهبید

نوعی مرمریت درخشان با تناژی از رنگ کرم برجسته است.

سنگ مهکام

یک سنگ زیبای مرمریت است که در پس ‌زمینه‌ای از رنگ قهوه‌ای روشن با رگه‌های تیره شکل‌ گرفته است.

سنگ پرشین سیلک

سنگی زیبا با جذابیت خیره‌کننده که پس‌ زمینه طوسی دارد.

رنگ گلدن بلک

سنگی مرمریت با زمینه مشکی همراه رگه‌های طلایی است.

سنگ تری دی بلک

نوعی سنگ خاص مرمریت است که با زمینه مشکی همراه رگه‌های نامنظم از رنگ سفید شکل‌ گرفته است.

مقایسه مرمریت با تراورتن

در جذابیت، زیبایی و کاربردی بودن سنگ‌های مرمریت شکی نیست و خیلی‌ها علاقه دارند تا نمای خانه و حتی بخش‌هایی از معماری نمای داخلی را با استفاده از این سنگ‌ها بپوشانند. اما این سنگ زیبا رقبایی هم دارد. سنگ تراورتن شناخته ‌شده‌ترین و اصلی‌ترین رقیب مرمریت است. این دو سنگ تفاوت‌هایی دارند که به قرار زیر هستند:

  • هر دو سنگ منشاء آهکی دارند، اما چگونگی شکل‌گیری آنها متفاوت است. سنگ تراورتن از رسوب آهک در جریان‌های آب گرم شکل می‌گیرد و در اثر مواجه با خروج گازها از لایه‌های عمیق زمین ساختار متخلخلی دارد. اما سنگ مرمریت از تحت فشار قرار گرفتن سنگ‌های آهکی در دمای بالا شکل گرفته که بافت منسجم و یکدست و البته بلورین دارد.
  • ساختار و بافت این دو سنگ به‌ کلی متفاوت است. سنگ تراورتن کاملاً ساختار متخلخلی دارد که وزن آن را سبک کرده و قدرت چسبندگی آن بر ملات را افزایش می‌دهد. در مقابل سنگ‌های مرمریت بافت کاملاً متراکم و یکدستی دارند که وزن آنها را بسیار بیشتر کرده ‌است.
  • از نگاه ظاهری، نمای سنگ تراورتن در تخلخل زیاد آن شکل گرفته و رگه‌های موج‌دار و منظمی دارد. اما سنگ‌های مرمریت با ظاهری یکدست همراه رگه‌هایی درهم تنیده نمایان است. سنگ تراورتن معمولاً در تناژی از رنگ‌های قهوه‌ای و یا خاکستری مایل به سفید است. این در حالی است که انواع مرمریت با رنگ‌های بیشتر روشن دیده می‌شوند.
  • مقاومت و پایداری سنگ مرمریت از سنگ‌های تراورتن بیشتر است.

مقایسه سنگ مرمریت با گرانیت

سنگ‌های گرانیتی از دیگر انواع سنگ‌ها هستند که از نظر ساختار فیزیکی و کاربرد می‌توانند جایگزین انواع سنگ مرمریت شوند. این سنگ‌های گرانیتی از گونه سنگ‌های آذرین درونی هستند که بافت آن از دانه‌های درشت شکل گرفته است و رگه‌های رنگی از کانی‌های گوناگون از قبیل فلدسپات، میکا، کوارتز و... دارند. سنگ‌های گرانیتی از سرد شدن توده‌های مذاب آتش‌فشانی شکل می‌گیرند. برجسته‌ترین تفاوت میان سنگ‌های گرانیتی با سنگ‌های مرمریت به قرار زیر است:

  • این دو در بافت متراکم سنگی متفاوت هستند. در واقع هر دو نوع از جمله متراکم‌ترین سنگ‌های ساختمانی محسوب می‌شوند، اما سنگ گرانیتی با منشأ آذرین به ‌مراتب ساختار منسجم‌تر، محکم‌تر و مقاوم‌تری دارد.
  • سنگ‌های گرانیتی به ‌مراتب از سنگ‌های مرمریت سنگین‌تر هستند.
  • سنگ‌های گرانیتی در مقابل ساییدگی بهتر از سنگ‌های مرمریت هستند.
  • طیف رنگی سنگ‌های گرانیتی گسترده‌تر از سنگ‌های مرمریت است و در گونه‌های سفید تا خاکستری و حتی سبز و پرتغالی دیده می‌شوند.

آنچه مسلم است، سنگ‌های گرانیتی به‌ مراتب از انواع سنگ‌های آهکی مانند مرمریت‌ها ساختارهای مقاوم‌تر و ماندگارتری دارند. حتی مقاومت آنها در مواجهه با حرارت و آتش‌سوزی بیشتر است. با این وجود به‌ مراتب سنگین‌تر هستند که در حجم زیاد باعث افزایش قابل ‌توجه وزن سازه می‌شوند. همین نکته ساده کافی است تا در کاربردهای گسترده قافیه را به انواع سنگ مرمریت ببازند.

نکات مهم در خرید سنگ مرمریت

سنگ‌ های مرمریت زیبایی چشمگیری دارند؛ اما لزوماً همگی آنها از کیفیت خوبی برخوردار نیستند. مهم است که در زمان خرید سنگ مرمریت برخی از ویژگی‌های فیزیکی، ظاهری و کیفیت ساخت و فرآوری آنها را بررسی کنید. مهمترین نکات برای خرید سنگ مرمریت به ‌قرار زیر هستند:

  • سنگ از فرآوری خوبی برخوردار باشد، به شکلی که سطح آن کاملاً صیقلی شده و ظاهر آن نمای درخشنده معروف سنگ‌های مرمریت را داشته باشد.
  • لبه‌های سنگ کاملاً سالم باشند. سنگ‌ها با لبه‌های ریخته شده به ‌خوبی در کنار هم چفت نمی‌شوند و نمی‌توانند آن نمای زیبا در ظاهر فضاهای ساختمانی را ایجاد کنند.
  • سنگ از مقاومت فشاری خوبی برخوردار باشد. این مقدار مقاومت با توجه به پهنای اسلب و نوع کاربرد در سازه تعیین می‌شود. مقاومت فشاری سنگ در صورت کف‌سازی باید حداقل ۲۷۰ کیلوگرم بر سانتی‌متر باشد.
  • مقدار جذب آب سنگ ناچیز باشد. هر چند سنگ‌های مرمریت ساختار متراکمی دارند؛ اما به ‌هر حال توصیه می‌کنیم که از نوع فرآوری شده با پوشش رزین حفره‌های ریز، به ‌جهت جلوگیری از نفوذ آب تهیه کنید.
  • در هنگام خرید سنگ مرمریت حتماً به رنگ‌بندی توجه کنید و نوع کانی شکل‌دهنده رگه‌های رنگی را پرس‌وجو کنید.
  • ظاهر سطحی سنگ را بررسی کرده و مطمئن شوید که رگه‌های رنگی آن سست و یا پوسیده نیستند.
  • دقت کنید که سطح اسلب سنگ‌ها دارای خلل‌ و فرج نباشد.



کاربردهای سنگ مرمریت

کاربرد سنگ مرمریت هم برای نمای ساختمان و هم برای پوشاندن سطوح فضاهای داخلی خصوصاً کف‌سازی ساختمان متداول است. اما از نگاه کلی سنگ‌های مرمریت به ‌علت آسیب‌پذیری در مقابل رطوبت چندان مناسب کار در نمای بیرونی نیستند. با این وجود اگر لازم است تا از این نوع سنگ در نماسازی ساختمان استفاده کنید، باید درصد جذب آب سنگ حداکثر ۲ درصد باشد.

اما کاربرد سنگ مرمریت در بخش‌های داخلی ساختمان که در مسیر مستقیم جریان آب باران و یا رطوبت دائمی نیستند، کاملاً متداول است. خصوصاً که از سنگ‌های مرمریت برای کف‌سازی فضاهای متنوع ساختمانی استفاده می‌کنند.

مقاومت فشاری، مهمترین معیار کاربرد سنگ مرمریت است. از آنجا که کف ساختمان دائماً در مسیر تردد قرار دارد، لازم است تا سنگ‌ها از مقاومت فشاری کافی برخوردار باشند. لذا اگر برای کف‌سازی ساختمان‌های مسکونی از سنگ مرمریت استفاده می‌کنید، حداقل مقاومت فشاری آن ۲۷۰ کیلوگرم بر سانتی‌متر است. اما در کف‌سازی فضاهای ساختمانی با تردد زیاد مانند مراکز تجاری و یا خدماتی لازم است تا مقاومت فشاری آنها حداقل ۵۰۰ کیلوگرم بر سانتی‌متر باشد.

محدودیت ها کاربرد سنگ مرمریت

در کاربرد سنگ مرمریت لازم است که به ماهیت بافت شکل‌گیری آن توجه شود. به ‌عنوان مثال از سنگ‌های مرمریتی با بافت خالص آهکی که مستعد جذب آب هستند، برای سرویس بهداشتی و یا آشپزخانه منازل استفاده نمی‌کنند. همچنین این سنگ‌ها مناسب مواجه شدن با شرایط متغیر محیطی مثلاً تنش‌های سنگین دمایی و یا آب‌وهوای کاملاً بارانی نیستند.

در عین ‌حال به ‌علت خاصیت‌های شکنندگی از این نوع سنگ‌ها در محل‌های پررفت‌وآمد با احتمال ایجاد ضربات سنگین استفاده نمی‌کنند. در یک کلام انواع سنگ‌های مرمریت گزینه مناسبی برای نماسازی فضاهای خارجی نیستند. مگر آنکه آنها را از اسلب‌های ضخیم تهیه کرده باشید که در این ‌صورت وزن مرده سازه را بسیار افزایش می‌دهند. لذا در کل سنگ‌هایی برای نماسازی داخلی ساختمان آن‌هم برای فضاها که در مواجهه رطوبت نیستند، کارایی دارند.

مزایای سنگ مرمریت

سنگ‌های مرمریت برای آنکه در نماسازی و کف‌سازی فضاهای ساختمانی شما مورد استفاده قرار بگیرند، رقبای سرسختی از دیگر اقلام سنگ‌ها دارند. در همین مقاله به مقایسه جامعی از سنگ‌های مرمریت در کنار سنگ‌های مشهوری همچون تراورتن و یا گرانیت پرداخته‌ایم. با این ‌وجود استفاده از سنگ مرمریت مزایایی دارد که به قرار زیر دسته‌بندی می‌شوند:

  • سنگ مرمریت بافت کاملاً متراکمی دارد. ساختار درونی این سنگ انسجام قابل ‌توجهی داشته و مقدار تخلخل سطحی و عمیق آن بسیار کمتر از سنگ‌ها مانند تراورتن است.
  • سنگ‌های مرمریت در تنوع رنگی گسترده عرضه می‌شوند. اگر چه تم اصلی این سنگ‌ها همان رنگ سفید شیری آهک فشرده است؛ اما به ‌علت ماهیت رسوبی دارای رگه‌های زیبا از ناخالصی‌های کانی هستند.
  • این سنگ‌ها از خاصیت ساب زنی و صیقل خوری بسیار خوبی برخوردار هستند. به ‌راحتی می‌توانیم با ساب زنی مناسب سطح کاملاً صیقلی و آینه‌ای را در این سنگ‌های زیبا ایجاد کنیم.
  • اگر چه استحکام این سنگ‌ها در اندازه سنگ‌های خاص گرانیتی نیست؛ اما قطعاً از بسیاری سنگ‌های دیگر مانند تراورتن مقاوم‌تر و ماندگارتر هستند.
  • سنگ‌های مرمریت ماهیت خنک دارند تا جاییکه می‌توانند جداره‌های داخلی ساختمان را در حس و حالی خنک برسانند. این نوع سنگ‌ها برای پوشش فضاهای ساختمانی در مناطق گرمسیری بهترین هستند.

معایب سنگ مرمریت

اگر چه مزایای سنگ‌های مرمریت قابل ‌توجه است و این سنگ‌ها در زیبایی و صیقل زنی بی‌نظیر هستند و می‌توانند گزینه ایده‌آل در فضاهای داخل ساختمان باشند؛ اما لازم است تا از برخی محدودیت‌ها و یا معایب این سنگ‌ها نیز اطلاعات کافی داشته باشید. از قبیل:

  • این سنگ‌ها به ‌علت ماهیت آهکی، خاصیت جذب آب بالایی دارند. بنابراین در کل برای نصب در مکان‌ها که تحت تأثیر جریان آب و یا هوای مرطوب هستند، استفاده نمی‌شوند.
  • انبساط حرارتی سنگ‌های مرمریت بسیار زیاد است. لذا در مواجهه با تنش‌های حرارتی مثلاً تغییرات شدید دمای هوا از خیلی گرم تا خیلی سرد به ‌راحتی ترک می‌خورند.
  • احتمال هوازدگی سنگ‌های مرمریت زیاد است.
  • وزن زیادی دارند که در صورت استفاده گسترده منجر به افزایش بیش ‌از حد بار مرده ساختمان می‌شوند.


معادن مرمریت در ایران

ایران از جمله کشورهای غنی معادن سنگی است. اگر چه سنگ‌های مرمریت در فهرست مشهورترین سنگ‌های ایران قرار ندارد؛ اما در این سرزمین معادن قابل‌ توجه از سنگ‌های مرمریت فعال هستند. بیشترین معادن فعال تولید کننده انواع سنگ‌های مرمریت در شهرهای خوی، سنندج، سیرجان، ازنا، الیگودرز و... است. برخی از مهمترین معادن تولیدکننده سنگ مرمریت ایران به قرار زیر هستند:

 سنگ مرمریت خوی

معدن خوی واقع در استان آذربایجان مهمترین و غنی‌ترین معدن مرمریت ایران است. سنگ مرمریت تولید شده این معدن نیز بافت کاملاً متراکمی دارد که از مقاومت فشاری بسیار بالایی برخوردار هستند. در نتیجه از بهترین سنگ‌های مرمریت برای ساخت کف‌پوش های سنگین ساختمانی است.

سنگ مرمریت کاشمر

کاشمر از شهرهای نام‌آشنای خراسان رضوی است و یکی از معادن غنی مرمریت ایران در این شهرستان قرار دارد. سنگ مرمریت کاشمر تناژ رنگی سفید جذابی دارد که به ‌روشنای چشمگیر و بافتی درخشان معروف شده است. سنگ‌های این معدن به داشتن رگه‌های جذاب شاخ گوزنی از خطوط پیوسته کریستالی در پهنه سفیدی روشن مشهور هستند.

سنگ مرمریت آباده

این معدن در منطقه ابرکوه از توابع استان یزد قرار دارد که با ظاهری یکدست روشن همراه با رگه‌های زیبا از کانی‌های فلزی شناخته می‌شود. سنگ مرمریت آباده بهترین سنگ در اجرای پله و کف پاگرد ساختمانی است.

قیمت سنگ‌ مرمریت

قیمت سنگ مرمریت با در نظر گرفتن فاکتورهای گوناگون محاسبه می‌شود. تراکم سنگی، نوع بافت سنگی، نوع رگه‌های سنگ و حتی نوع رنگ این سنگ‌ها در قیمت‌گذاری آنها تأثیرگذار است. در عین‌ حال لازم است تا به نکات کلیدی از قبیل ابعاد هر اسلب سبک مرمریت و یا ضخامت آنها نیز توجه کنید. در آخر با فاکتور تأثیرگذار روش فرآوری سنگ روبرو هستیم. معمولاً برای ارتقاء کیفیت سنگ مانند سطح درخشان و آیینه‌ای شده مراحل مختلف ساب زنی انجام می‌شود. در عین ‌حال ممکن است که برای هر چه نفوذ ناپذیرتر شدن سنگ، از برخی رزین‌های اشباع کننده پوشش حفره‌ها و سوراخ‌ها نیز استفاده ‌شده باشد.

اگر چه تمامی موارد ذکر شده در قیمت سنگ مرمریت مهم هستند؛ اما در نهایت داخلی یا وارداتی بودن و حتی نوع معدن استخراج ‌شده در قیمت تمام شده این سنگ‌ها تأثیرگذار است. در کل سنگ‌های مرمریت در دسته‌بندی محصولات نسبتاً گران‌ قیمت اما با ارزش بازار قرار دارند. برای بررسی انواع و خرید سنگ‌ مرمریت از بهترین معادن ایران می‌توانید محصولات عرضه شده در سایت رویال سنگ دیبا را بررسی نمایید. همچنین خدمات ما برای مقایسه قیمت‌ها و فروش آنلاین انواع سنگ مرمریت برای عرضه در سراسر کشور است.

موقعیت
رنگ