فیلتر

سنگ گرانیت

سنگ گرانیت که آن را با نام سنگ خارا می‌شناسیم، یک نوع سنگ آذرین است که به ‌سختی و تراکم بالا شهرت دارد. این سنگ در استحکام و ماندگاری رقیب ندارد و می‌تواند به ‌راحتی سخت‌ترین شرایط محیطی را تا مدت‌ها تحمل کند. از طرفی با فرآوری مناسب به یکی از زیباترین سنگ‌های ساختمانی تبدیل می‌شود که کاملاً مناسب طراحی نمای ساختمان تا پوشش یکسره از فضاهای داخلی است.

سنگ گرانیت فراوان‌ترین نوع از سنگ‌های آذرین است که در اثر سرد شدن تدریجی مواد مذاب (ماگما) در کرانه‌ی کوه‌های صخره‌ای شکل می‌گیرد. بخش بزرگی از بافت این نوع سنگ را کانی‌های کوارتز و فلدسپات تشکیل داده‌اند. اما این کانی در مسیر سرد شدن ملایم و تحت فشار ماگما حالت بلورین با دانه‌های درشت دارند که به ‌راحتی توسط چشم دیده می‌شود. نام سنگ گرانیت در نزد ما ایرانی‌ها از همین ظاهر درشت دانه آن گرفته شده‌ است. سنگ خارا به‌ معنای فرمتی از دانه‌های درشت رنگی است که در زیبایی همراه استحکام و ماندگاری نظیر ندارد. در این مقاله از گروه معدن رویال به معرفی، ویژگی‌ها و کاربردهای انواع سنگ گرانیت می‌پردازیم.

مراحل شکل‌گیری سنگ گرانیت

سنگ‌های گرانیتی ماهیت آتش‌فشانی دارند و در دوران پیدایش زمین که سطح آن در هجوم آتش‌فشان‌ها می‌سوخت، این سنگ‌ها از سرد شدن تدریجی ماگما شکل گرفته‌اند. بنابراین تقریباً در تمام سطح پوسته زمین یافت می‌شوند و پس ‌از بازالت فراوان‌ترین نوع سنگ در بستر زمین هستند.

هر جا که احتمال جریان پیدا کردن ماگمای مذاب در سطح پوسته زمین وجود داشته باشد، معادن سنگ گرانیت شکل می‌گیرند. بنابراین بیشترین تجمع این سنگ‌ها در رشته‌کوه‌هایی است که احتمال جابجایی آنها حین حرکات صفحه زمین وجود دارد. چرا که ماگمای مذاب از بطن همین رشته‌کوه‌های جابجا شده و بیرون می‌آید.

ماگمای مذاب پس ‌از فوران آتش‌فشانی در معرض فرسایش دائمی باد و باران پیوسته سرد می‌شود و در این مسیر بافت سنگی خود با آن کانی‌های درشت را تشکیل می‌دهد. بیشترین کانی‌های تشکیل‌ دهنده سنگ خارا از نوع فلدسپات و کوارتز هستند. در عین‌ حال ممکن است که در توده‌های سنگی آنها مقدار کمی از کانی‌های میکا و حتی آمفیبول نیز وجود داشته باشد. کوارتز موجود در سنگ گرانیت نقش برجسته در ظاهر درخشان آن دارد. این کوارتز پس‌ از سرد شدن به یک کانی برجسته با رنگ سفید مایل به صورتی تبدیل‌ شده که ظاهر نهایی سنگ را هر چه زیباتر می‌سازد.

ویژگی‌های سنگ گرانیت

داستان شکل‌گیری سنگ خارا به ‌کلی با دیگر سنگ‌ها از قبیل سنگ تراورتن و یا سنگ مرمریت و متفاوت است. ماهیت آذرین این سنگ‌ها باعث شده تا ویژگی‌های منحصر به‌ فردی داشته باشند.

استحکام فیزیکی زیاد و ماندگاری قابل ‌توجه مهمترین ویژگی انواع سنگ گرانیت است. قطعاً از سخت بودن سنگ خارا شنیده‌اید و باید بدانید که همین سنگ‌های آذرین هستند که می‌توانند به ‌راحتی سنگین‌ترین ضربات و سخت‌ترین بارها را تحمل کنند. ظاهر سنگ‌های گرانیتی نیز در حجم قابل‌ توجه بلورهای درشت شکل‌ گرفته است. این دانه‌های متوسط و درشت بافت سنگی آن‌قدر برجسته هستند که به ‌راحتی با چشم می‌توان آنها را دید.

استحکام بالای سنگ‌های گرانیتی به ‌علت تراکم حداکثری بافت سنگی آنها است و این تراکم باعث شده تا در دسته‌بندی سنگین‌ترین سنگ‌ها قرار بگیرند. وزن این نوع سنگ 2.75 گرم بر سانتی‌متر مکعب است که مقدار قابل ‌توجهی است. اما همین سنگینی و استحکام حتی در مقاوم شدن ساختمان نقش برجسته‌ای دارد. همچنین مقدار تراکم بر قیمت هر متر سنگ گرانیت نیز تاثیر گذار است.

بافت رنگی انواع سنگ گرانیت

انواع سنگ‌های گرانیتی علاوه ‌بر استحکام فیزیکی بالا در دسته‌بندی زیباترین سنگ‌ها نیز قرار می‌گیرند و این زیبایی علاوه ‌بر طیف گوناگون رنگی شامل بافت آن نیز می‌شود. بنابراین برای خرید سنگ گرانیت علاوه ‌بر رنگ به نوع بافت و شکل‌گیری کانی‌ها نیز توجه می‌کنند.

بافت ماگمای داغ در اثر سرد شدن تحت فرسایش آب و باد به حالت دانه‌های قابل‌ مشاهده تبدیل می‌شود. اندازه این دانه‌ها آن‌قدر درشت است که ظاهری خال‌خال شده دارد. برای همین است که به این سنگ‌ها از نوع دانه درشت و یا سنگ با بافت فنری یاد می‌کنند. جذابیت سنگ خارا در همین بافت دانه بندی آن است که از نوع ریز تا نوع کاملاً درشت تغییر می‌کند.

چگونگی رنگبندی سنگ نیز به نوع فلدسپات موجود در آن بستگی دارد. به ‌عنوان مثال فلدسپات غنی از پتاسیم به رنگ قرمز یا صورتی درمی‌آید؛ اما فلدسپات غنی از سدیم دارای رنگ سفید و یا خاکستری است. منشأ رنگ زرد این سنگ‌ها نیز از مسکومیت است و در برخی موارد رگه‌هایی از رنگ‌های خاکستری، قهوه‌ای و نیز دارند که از مهمترین نکات در تعیین قیمت انواع سنگ گرانیت است.

مزایای سنگ گرانیت

سنگ‌های گرانیتی مقاوم و ماندگار هستند و همین نکته ساده کافی است تا به یکی از محبوب‌ترین و کاربردی‌ترین سنگ‌ها تبدیل شوند. خرید سنگ گرانیت در تمامی فضاهای ساختمانی متداول است و علت این سطح از محبوبیت را باید در ویژگی‌ها و قابلیت‌های برجسته آنها جستجو کنیم. مزایای سنگ گرانیت به‌ قرار زیر هستند:

  • مقاومت و استحکام فیزیکی بسیار بالا:

سنگ خارا آن‌قدر مستحکم و جان ‌سخت است که به نماد سختی شناخته می‌شود. ماهیت آذرین این سنگ‌ها بافت آنها را کاملاً متراکم کرده ‌است و این بافت متراکم به نسبت دیگر سنگ‌های ساختمانی بسیار مقاوم‌تر است. این استحکام زیاد از مهمترین نکات خرید سنگ گرانیت است.

  • ضد سایش و خراشیدگی:

سنگ‌های گرانیتی علاوه ‌بر استحکام فیزیکی کاملاً ضد خش و ضد سایش نیز هستند. این سنگ‌ها به ‌راحتی می‌توانند جریان پیوسته از بارهای سایشی را تحمل کنند و حتی در مقابل اجسام نوک ‌تیز و ضربه‌های کوبنده خراشیده نشوند. بخشی از کاربرد سنگ گرانیت در کف‌سازی مکان‌های پررفت‌وآمد به ‌همین دلیل است.

  • نفوذناپذیری در مقابل آب و مواد شیمیایی:

بافت متراکم سنگ‌های گرانیتی آنها را در مقابل نفوذ آب و مواد شیمیایی محافظت می‌کند. تقریباً این سنگ‌ها هیچ اثربخشی از تهاجم‌های شیمیایی ندارند و به‌ خوبی می‌توانند در سخت‌ترین شرایط محیطی برای مدت‌ها ماندگار باشند. مزیتی که در قیمت سنگ گرانیت نیز تأثیرگذار است.

  • تنوع رنگی در بافت بلورین با ظاهری یکدست:

مقدار تخلخل سنگ گرانیتی خیلی کمتر از سنگ‌های دیگر از قبیل سنگ تراورتن است. همین تخلخل کم باعث شده تا بافتی منسجم و ظاهری یکدست داشته باشد. از طرفی ظاهر یکدست آن خاصیت صیقل پذیری عالی دارد که تنوع رنگی این سنگ‌ها را هر چه برجسته‌تر می‌سازد. رنگبندی سنگ خارا در این ظاهر یکدست جلای خاصی دارد که با استحکام فیزیکی بالا یک ایده‌آل در هر نوع فضای ساختمانی است.

معایب و محدودیت‌های سنگ گرانیت

در مقاومت و ماندگاری، کمتر سنگی پیدا می‌شود که بتواند استحکام و قدرت سنگ‌های گرانیتی را داشته باشد. این سنگ‌ها بدون تردید در دسته‌بندی محکم‌ترین ها هستند. اما در کنار مزایای قابل‌ توجه برخی محدودیت‌ها و یا معایب نیز دارند که لازم است تا هنگام خرید سنگ اسلب گرانیت مد نظر قرار داده باشید. از قبیل:

  • سنگین هستند که باعث افزایش وزن مرده ساختمان می‌شوند.
  • به ‌علت بافت بسیار متراکم، مقدار چسبندگی سطح آنها به سیمان کم است. لذا معمولاً یک سمت آنها را ترانشه می‌کنند.
  • خاصیت عایق صدا و حرارت را ندارد.
  • به ‌دلیل بهره‌مندی از کانی‌های کوارتز می‌توانند تشعشعات از خود صادر کرده که در موارد نادر برای بدن انسان مضر است.


انواع سنگ گرانیت بر اساس رنگ

سنگ‌های گرانیتی را با توجه به نوع رنگبندی آنها دسته‌بندی می‌کنند. همگی این سنگ‌ها محصول سرد شدن ماگما تحت فرسایش باد و باران هستند؛ اما ناخالصی‌ها در بافت گرانیتی آنها باعث ایجاد تنوع در رنگبندی سنگ خارا شده ‌است که حتی در قیمت هر متر سنگ گرانیت تاثیر گذار است. این گوناگونی به‌ قرار زیر است:

  • گرانیت مشکی:

رنگ نمای ظاهری این نوع گرانیت یکدست مشکی است. هر چند در برخی گونه‌ها دارای دانه بلورهای رنگی اما پراکنده هستند. معادن سنگ گرانیت مشکی نیز عموماً در اطراف شهرهای نطنز، الموت و تویسرکان قرار دارند. از این میان سنگ مشکی محصول معدن نطنز از بهترین‌ها در این‌ گونه است که استحکام فیزیکی را در کنار رنگ یکدست مشکی و زیبا همراه خود دارد. فروش سنگ گرانیت مشکی عموماً برای سنگ مزار استفاده می‌شود.

  • گرانیت طوسی:

نوعی گرانیت با بهره‌مندی از رنگ خنثی طوسی است که در بافت آن مقدار قابل توجه بلورهای سیاه و رنگی وجود دارد. تراکم بلورهای سیاه در پس‌ زمینه طوسی، شکل ظاهری و نمای کلی این سنگ‌ها را برجسته کرده ‌است. فروش سنگ گرانیت طوسی عموماً برای نمای بیرونی ساختمان انجام ‌شده و بهترین معادن آن در شهرهای نطنز، خرم‌دره، بروجرد و نهبندان قرار دارد.

  • گرانیت قرمز:

از جمله سنگ‌های زیبا در ایران است. نمای ظاهری این سنگ پس‌ از فرآوری و ساب زنی آن‌قدر خیره‌ کننده است که حالتی از بلورهای یاقوتی در پهنه‌ی بزرگ سنگی دارد. سنگ قرمز از مهمترین محصولات صادراتی سنگ گرانیت است. این سنگ از معدن شهر یزد استخراج می‌شود و در صورت‌های دیگر با رنگ‌های جگری و حتی زرشکی نیز دیده شده ‌است. گرانیت قرمز در دسته‌بندی سنگ‌های لاکچری نماسازی فضاهای داخلی ساختمان قرار دارد.

  • گرانیت سبز:

بیشترین طیف رنگی از سنگ‌های گرانیتی است که در تنوع گسترده‌ از رنگ‌های روشن تا رنگ‌های تیره دیده می‌شود. در پهنه‌ی سبز رنگ این سنگ‌های گرانیتی رگه‌های طلایی، زرد و یا طوسی و وجود دارد که آنها را هر چه زیباتر می‌سازد. بهترین این سنگ‌های سبز رنگ یاقوتی شکل محصول معادن شهر بیرجند هستند. سنگ گرانیت سبز ایران شهرت جهانی دارد و بخش بزرگی از بازار صادرات سنگ گرانیت را شامل می‌شود.



کاربردهای سنگ گرانیت

استحکام فیزیکی زیاد، خصوصیات ضد سایش، نفوذناپذیری در مقابل تنوع رنگی و از همه مهم‌تر زیبایی بحث‌های جدی هستند که هر کدام در کاربردی شدن انواع سنگ گرانیت نقش دارند. از این سنگ‌ها به ‌علت مقاومت و استحکام بالایی که دارند می‌توانیم در هر قسمتی از ساختمان استفاده کنیم. تا جایی‌که هم برای نمای بیرونی ساختمان مناسب هستند و هم می‌توانند در تکمیل فضاهای داخلی ساختمان به ‌کار گرفته شوند.

مهمترین کاربرد سنگ گرانیت برای طراحی پله، پاگرد و سنگ‌فرش حیاط تا کف‌پوش های ساختمانی است. در عین ‌حال برای نماسازی ساختمان ایده‌آل هستند. چرا که تحت تأثیر شرایط نامساعد محیط قرار نمی‌گیرند. اما به ‌علت وزن سنگین معمولاً برای نماسازی ساختمان‌های بزرگ استفاده نمی‌شوند. طراحی سنگ مزار، سنگ سینک کابینت، سنگ نمای آسانسور، سنگ پیش‌خوان فضاهای اداری و خدماتی، رویه سنگی جلو میزی و از دیگر قابلیت‌های کاربردی انواع سنگ گرانیت است.

معادن سنگ گرانیت در ایران

ایران یکی از برجسته‌ترین کشورها در تولید و فرآوری محصولات سنگی است. این سرزمین معادن غنی سنگی بسیار زیادی دارد و سنگ‌های گرانیتی بخش بزرگی از این معادن را تشکیل داده‌اند. تقریباً در هر چهار گوش این سرزمین بزرگ می‌توانید معادن غنی انواع سنگ گرانیت را پیدا کنید. مهمترین این معادن در شهرهای نطنز، نهبندان، یزد، خرم‌دره، همدان قرار دارد. همچنین استان‌های خراسان رضوی، گیلان، قزوین و سیستان دارای معادن سنگ گرانیت غنی هستند که هر کدام از این شهرها نوع خاصی از چنین سنگ‌ها را تولید می‌کنند. تنوع رنگی و بافت بلورین سنگ‌های گرانیتی ایران بسیار زیاد است. این تنوع رنگی حتی با طیف کاملی از سنگ‌های گرانیتی بهترین معادن جهان نیز رقابت می‌کنند و باعث شده تا صادرات سنگ گرانیت ایران هر چه پررنگ‌تر باشد.


راهنمای خرید سنگ گرانیت

اگر برای خرید سنگ اسلب گرانیت اقدام می‌کنید، قطعاً با تنوع بسیار زیادی از انواع این سنگ‌ها در رنگ‌های گوناگون با بافت‌های جذاب و منحصر به ‌فرد روبه‌رو می‌شوید. توصیه می‌کنیم که در هنگام خرید سنگ گرانیت حتماً به نوع ترکیب رنگی آن توجه کنید. نوع ترکیب رنگی باید با شرایط کاربردی سنگ همخوانی داشته باشد. به ‌عنوان مثال از سنگ‌های گرانیتی طوسی در نماسازی و سنگ‌فرش پله استفاده می‌کنند؛ اما رنگ‌های سبز و یا یاقوتی این سنگ‌ها کاربردی تزئینی دارد. در کنار رنگ، بهتر است تا به بافت سنگ نیز توجه کنید.

در ادامه پس‌ از بررسی نمای ظاهری لازم است تا برخی ویژگی‌های دیگر از قبیل مقاومت خمشی، سایشی و حتی مقدار درجه نفوذ ناپذیری سنگ را مد نظر داشته باشید. این سنگ‌ها همگی درجه سختی بالایی دارند؛ اما برخی از آنها انحصاراً مناسب اجرا در کاربردهای سخت و سنگین از قبیل طراحی کف‌پوش پارکینگ، کف‌پوش محوطه و یا کف‌پوش فضاهای کارگاهی هستند.

قیمت سنگ گرانیت

قیمت انواع سنگ گرانیت به فاکتورهای گوناگون وابسته است. مهمترین نکته در قیمت سنگ گرانیت، روش فرآوری دشوار آن است. این سنگ‌ها سخت هستند که مراحل برش زنی و تهیه اسلب را دشوار می‌کند. در عین ‌حال خصوصیات ضد سایش دارند که انجام فرایند صیقل زنی و پولیش کاری را هر چه سخت‌تر و کندتر خواهد کرد. مراحل طولانی فرآوری این سنگ‌ها در افزایش لیست قیمت سنگ گرانیت نیز تأثیرگذار است. این در حالی است که خود سنگ به ‌علت بافت متراکم و استحکام فیزیکی بالا در دسته‌بندی سنگ‌های ارزشمند قرار دارد.

رنگبندی سنگ گرانیت از دیگر فاکتورهای تعیین‌ کننده قیمت این سنگ‌ها است. معمولاً سنگ‌های سبز گرانیتی، خصوصاً سنگ سبز دونه اناری گران‌ترین نوع و سنگ‌های مرواریدی گرانیتی ارزان‌ترین گونه هستند. برای بررسی قیمت و خرید اعتباری سنگ گرانیت می‌توانید از سایت رویال سنگ دیبا بازدید کنید. در مجموعه ما انواع  سنگ‌ها از بهترین معادن ایرانی گردآوری شده‌ است و با بهترین لیست قیمت سنگ گرانیت برای عرضه در سراسر کشور به فروش می‌رسد.