فیلتر

سنگ کوارتز

سنگ کوارتز یکی از زیباترین و کاربردی‌ترین انواع سنگ فرآوری شده در صنعت ساختمان است که هنرمندانه با ارتقاء سنگ‌های طبیعی برای تهیه‌ی سنگ‌های خاص و زیبا با درجه استحکام بالا تهیه می‌شوند. سنگ‌های فرآوری شده در این سال‌های اخیر بسیار مورد توجه بوده‌اند. این سنگ‌ها در دسته‌بندی سنگ‌های مصنوعی قرار نمی‌گیرند، زیرا درصد قابل ‌توجه ساختار آنها از اسلب سنگ‌های طبیعی تهیه می‌شود. در عین ‌حال اصالت خالص یک سنگ طبیعی را ندارند؛ زیرا برای خلق ویژگی‌های خاص چندین ترکیب صنعتی به آنها اضافه شده ‌است.

به نوعی می‌توانیم آنها را در دسته‌بندی جداگانه از سنگ‌های مهندسی شده قرار بدهیم. سنگ کوارتز یکی از همین سنگ‌های مهندسی شده و البته بسیار زیبا و کاربردی است. در این مطلب از گروه زویال سنگ دیبا به بررسی ویژگی‌ها و قابلیت‌های کاربردی انواع سنگ کوارتز می‌پردازیم.

سنگ کوارتز چیست؟

سنگ‌های کوارتز از ترکیبات سیلیسی تهیه می‌شوند؛ اما لزوماً کوارتز یا همان دُر کوهی نیستند. بلکه یک ساختار فراوری شده از کانی‌های سیلیس Sio2 هستند. آنچه به ‌عنوان کوارتز می‌شناسیم، در واقع نوعی کانی بسیار سخت از جنس سیلیس است که به رنگ‌های مختلف از جمله کهربایی، زرد، سفید، گلبهی و حتی سبز و سیاه یافت می‌شود. کوارتز ظاهری بلوری شکل دارد و در دسته‌بندی سیلیکات‌ها از نوع سنگ‌های رسوبی دگرگون شده قرار می‌گیرد. این ترکیب بعد از فلد اسپات دومین کانی فراوان در پوسته زمین است.

این کانی مقدار سختی بسیار زیاد، مقاومت فیزیکی بالا، تحمل حرارتی عالی و نفوذناپذیری منحصر به‌ فرد دارد. از کانی‌های کوارتزی در صنایع مختلف از قبیل جواهرسازی تا تهیه عایق‌های الکتریکی و حرارتی و حتی شیشه استفاده می‌کنند. سنگ کوارتز یک نمونه فرآوری شده این کانی‌های سیلیس برای استفاده در صنعت ساختمان است.

سنگ فرآوری شده کوارتز چیست؟

آنچه که به‌ عنوان اسلب‌های سنگ کوارتز در بازار عرضه می‌شوند، همگی سنگ‌هایی صنعتی ‌شده هستند که به نوعی در قامت سنگ مصنوعی معرفی می‌شوند. اما در اصل این سنگ‌ها از فرآوری پودر میکرونیزه سیلیس تهیه شده‌اند. در کارخانه، پودر میکرونیزه سیلیس را با نوعی رزین مخصوص مخلوط کرده و طی یک دوره فرآوری آن را به اسلب‌های سنگی یکپارچه تبدیل می‌کنند که با عنوان سنگ کوارتز می‌شناسیم.

این سنگ‌های فرآوری شده در برابر هر نوع خراشیدگی، ساییدگی و حتی ضربات سنگین مقاوم هستند. ترکیب منسجم سیلیس در احاطه‌ی کامل رزین ساختار یکپارچه با کمترین خلل و فرج را ایجاد می‌کند که عملاً حجم سنگی غیر قابل نفوذ است.

در حدود ۹۳ درصد سنگ کوارتز از سیلیس تشکیل شده ‌است. وجود ساختار سیلیسی باعث شده تا این سنگ‌های فرآوری شده در مقایسه با دیگر سنگ‌ها بسیار سخت‌تر و مقاوم‌تر باشند. درصد باقیمانده سنگ‌های کوارتز از رزین و رنگدانه‌ها تشکیل شده ‌است. آنچه مسلم است، سنگ کوارتز نوعی سنگ طبیعی است که برای تقویت استحکام فیزیکی و ایجاد ساختار یکپارچه، به آن برخی ترکیبات مصنوعی را اضافه کرده‌اند. با این تعریف این سنگ‌ها را نه می‌توانیم سنگ طبیعی معرفی کنیم و نه در دسته‌بندی سنگ‌های مصنوعی قرار دهیم. برای همین است که به آنها سنگ مهندسی شده کوارتز گفته می‌شود.

مزایای سنگ کوارتز

استحکام فیزیکی در کنار نفوذ ناپذیری با نمای ظاهری زیبا از جمله ویژگی‌هایی است که خرید سنگ کوارتز را در صنعت ساختمان به یکی از گزینه‌های اصلی طراحی داخلی تبدیل کرده ‌است. این سنگ‌ها به ‌دلیل تولید صنعتی و استفاده از تکنیک‌های مقاوم سازی ویژگی‌های قابل‌ توجهی دارند که به نوعی ساختار فیزیکی و حتی ویژگی‌های کاربردی آنها را از دیگر اقلام سنگ خصوصاً سنگ‌های طبیعی برجسته‌تر می‌کند. برخی از مزایای استفاده از سنگ کوارتز به قرار زیر هستند:

  • این سنگ‌ها بافت منسجم و یکپارچه بدون هر گونه درزهای ریز و درشت هستند که باعث شده تا در مقابل نفوذ رطوبت و یا تجمع باکتری‌ها و قارچ‌ها مقاوم باشند. به ‌همین علت است که آنها را با عنوان سنگ آنتی باکتریال می‌شناسند.
  • مقاومت فیزیکی بالایی دارند و به ‌راحتی می‌توانند سنگین‌ترین فشارها و حتی بارهای ضربه‌ای را تحمل کنند.
  • در مقابل هر نوع ساییدگی و خط و خش مقاوم هستند و به ‌سادگی ظاهر یکدست زیبا و صیقلی آنها خدشه‌دار نمی‌شود.
  • به ‌دلیل استفاده از رنگدانه‌های مصنوعی در مراحل فرآوری این سنگ‌ها از تنوع رنگی بسیار زیاد و البته کاملاً جذاب و زیبا برخوردار هستند.
  • این سنگ‌ها در مقابل آتش‌سوزی نیز مقاومت می‌کنند و در انتشار آتش نقش ندارند.
  • سنگ‌های کاملاً ضد آب هستند و تا مدت‌ها در مقابل جریان پیوسته آب مقاومت می‌کنند.
  • نگهداری از این سنگ‌ها ساده است و به ‌راحتی تمیز می‌شوند. حتی می‌توانید آنها را شستشو کنید.
  • سنگ‌هایی تراش پذیر هستند که می‌توانیم از آنها برای ایجاد برش‌های ظریف و دقیق حین ساخت قطعات سنگی و یا بخش‌های ظریف ساختمان استفاده کنیم.


معایب سنگ کوارتز

سنگ‌های کوارتز با ماهیت صنعتی و ساختار نیمه مصنوعی به‌ دلیل استفاده از تکنیک‌های مهندسی مزایای قابل ‌توجهی دارند که به تک‌تک آنها اشاره کردیم. اما اگر برای خرید سنگ کوارتز اقدام می‌کنید، لازم است تا از معایب و یا محدودیت‌های این نوع سنگ نیز اطلاع داشته باشید. از قبیل:

  • به ‌سادگی نمی‌توانیم درزهای میان قطعات سنگی کوارتز کنار هم را بپوشانیم.
  • مقاومت این سنگ‌ها در مقابل تابش دائمی و تند نور خورشید کم است. ساختار رزینی این سنگ‌ها در تابش طولانی نور خورشید پوسیده شده و ساختار منسجم سنگ را تهدید می‌کند.
  • رزین کار شده در بافت متراکم این سنگ‌ها در مقابل حرارت بالای ۱۵۰ درجه ضعیف است و به‌ سرعت ذوب می‌شود.


کاربردهای سنگ کوارتز

ضد آب بودن با خاصیت آنتی باکتریال در کنار مقاومت فیزیکی بالا و البته مهمترین نکته سطح صیقلی و زیبا با ویژگی ضد خش و ضد سائیدگی، تمام ویژگی‌هایی است که قابلیت‌های کاربردی سنگ کوارتز را معین کرده ‌است.

این سنگ‌ها برای نمای بیرونی ساختمان استفاده نمی‌شوند؛ اما در فضای داخلی ساختمان تقریباً مکانی نیست که نشود از این سنگ‌های مقاوم استفاده کرد. مقاومت فیزیکی سنگ کوارتز آنچنان است که می‌توانیم از اسلب‌های بزرگ آن بدون هیچ حائلی برای طراحی میزها و کانترها استفاده کنیم. در عین ‌حال خاصیت ضد آب و آنتی باکتریال آنها را به سنگ‌های ایده‌آل آشپزخانه‌ای تبدیل کرده‌ است. در این ‌میان نباید از تنوع رنگی سنگ کوارتز غافل شویم که در خلق فضاهای زیبا با جلوه‌ی دل‌نشین و آرامش ‌بخش از محیط داخلی ساختمان خصوصاً فضای آرام آشپزخانه تأثیر مثبتی دارند. بیشترین کاربرد سنگ کوارتز در موارد زیر است:

  • صفحه روی کابینت‌های آشپزخانه‌ای
  • ساخت جزیره در آشپزخانه
  • دیوارپوش و یا دیوار بین کابینتی از فضای آشپزخانه
  • ساخت صفحه و بدنه روشویی و سرویس‌های بهداشتی
  • صفحه سنگی اطراف سینک آشپزخانه
  • طراحی میزهای سنگی فضاهای اداری
  • طراحی میزهای زیبای رستوران و کافی‌شاپ
  • طراحی کانتر مکان‌های بهداشتی از قبیل درمانگاه‌ها، بیمارستان‌ها، آزمایشگاه‌ها


روش‌های نگهداری از سنگ کوارتز

ماندگاری بالا و روش نگهداری ساده از ویژگی‌های برجسته سنگ کوارتز است. این سنگ‌ها به ‌علت سطح صاف و صیقلی و خصوصیات ضد لک به ‌راحتی تمیز می‌شوند. حتی می‌توانید این سنگ‌ها را همه ‌روزه شستشو دهید. البته در محیط آشپزخانه با استفاده از یک دستمال مرطوب به ‌راحتی تمیز شده و ظاهر زیبای آنها نمایان است.

خاصیت ضد سایندگی و یا ضد خش این سنگ‌ها کاملاً مناسب طراحی سنگ کابینت آشپزخانه‌ای است. ولی به ‌هر حال لازم است تا در استفاده از ابزارهای آشپزخانه‌ای مانند کارد و ساطور احتیاط کنید. در عین ‌حال برای برطرف کردن زائده‌ها مانند لکه‌های روغن و یا کثیفی‌ها مانند آدامس و... می‌توانید از یک وسیله نوک‌ تیز مانند کارد اما با احتیاط برای برداشتن ماده چسبنده استفاده کنید و در نهایت از یک دستمال مرطوب برای تمیز کردن نهایی سطح سنگ بهره‌مند شوید. برای تمیز کردن سطح سنگ کوارتز بهتر است تا از اسفنج‌های خیلی زبر و یا شوینده‌ها با خاصیت‌های اسیدی استفاده نکنید.

رنگ‌بندی انواع سنگ کوارتز

تنوع رنگی از قابلیت‌های ویژه سنگ‌های مهندسی شده کوارتز است. فرآوری صنعتی و استفاده از رنگدانه‌ها در مراحل ساخت این سنگ‌ها باعث شده تا به تنوع رنگی گسترده، جذاب و خاص دسترسی داشته باشیم. تنوع رنگی‌ که قطعاً بسیاری از آنها را نمی‌توانیم در ظاهر سنگ‌های طبیعی پیدا کنیم. از شناخته شده‌ترین و محبوب‌ترین رنگ‌های انواع سنگ کوارتز به‌ قرار زیر هستند:





  • رنگ سفید با رگه‌های سیاه
  • رنگ سیاه با رگه‌های سفید
  • رنگ سبز دریایی
  • رنگ‌های ترکیبی
  • رنگ بامبویی
  • رنگ گردویی
  • رنگ مشکی
  • رنگ پوست صدفی
  • رنگ‌های روشن


انواع سنگ کوارتز

سنگ‌های کوارتز با فرآوری صنعتی با ترکیب ساختارهای سیلیس در کنار رزین و رنگ‌دانه ها ساخته می‌شوند. فرمت شکل‌گیری این سنگ‌ها یکسان است و در همگی آنها از کانی سیلیس کوارتز استفاده ‌شده است. اما نوع کانی سیلیس به ‌کار رفته می‌تواند خواص فیزیکی و حتی نمای ظاهری این سنگ‌ها را به طور کامل دگرگون سازد. انواع مهم و کاربردی این سنگ‌ها به قرار زیر هستند:

  • سنگ کوارتز شیری
  • سنگ کوارتز کارنلین
  • سنگ کوارتز پرازیولیت
  • سنگ کوارتز اونیکس


بهترین برندهای تولید کننده سنگ کوارتز

سنگ‌های کوارتز محصول فرآوری کارخانه‌ای هستند و قاعدتاً مهارت کارخانه در تولید این سنگ‌ها از معیارهای اصلی تعیین کیفیت و کارایی است. اگر چه این سنگ‌ها ساختار کلی بر پایه کانی‌های طبیعی سیلیس دارند؛ اما به ‌هر حال در ردیف سنگ‌های مهندسی شده کارخانه‌ای قرار می‌گیرند. بهترین برندهای تولید کننده انواع سنگ کوارتز به ‌قرار زیر هستند:

  • کوارتز سایلستون:

سایلستون برند معروف اسپانیایی است که از بهترین سنگ‌های کوارتز دنیا را تولید می‌کند. این برند اسپانیایی در ایران نیز معروف است و محبوبیت بالایی دارد. سنگ‌های این شرکت در سمپل‌های گسترده با بیش ‌از ۱۵۰ طرح رنگی با دانه‌بندی ریز و درشت و تنوع بی‌نظیر رگه‌های مختلف رنگی عرضه می‌شوند. حتی برخی از محصولات سایلستون شباهت کامل به سنگ‌های طبیعی و محبوب گرانیت و یا مرمر دارند.

  • کوارتز ام اس آی:

msi برند نام‌ آشنای آمریکایی‌ها در صنعت ساختمانی است که در بخش فرآوری سنگ‌های مصنوعی نیز فعالیت می‌کند. سنگ‌های کوارتز این برند آمریکایی در قابلیت‌ها مانند ضد خش بودن، مقاومت فیزیکی بالا، تحمل حرارتی عالی شهرت دارند. البته بعید است که نمونه اصلی این برند آمریکایی را در بازار داخلی ایران پیدا کنید.

  • کوارتز توتم (فلات سنگ آسیا):

توتم نام تجاری سنگ‌های فرآوری شده شرکت فلات سنگ آسیا است که آن را با استفاده از فناوری بریتون ایتالیا تولید می‌کنند. سنگ‌های کوارتز توتم خواص ضد باکتریال خوبی دارند و در ساخت آنها از هیچ نوع ماده سمی استفاده نشده است.

  • کوارتز برداستون:

این برند سنگ کوارتز محصول شرکت ایرانی آذرین پارس است که در تنوع رنگی گسترده و دانه‌بندی های مختلف عرضه شده ‌است. نام این برند از ترکیب دو کلمه برد و استون تشکیل شده است. برد یک واژه لری به ‌معنای سنگ است و استون هم معادل لاتین کلمه سنگ می‌باشد. سنگ‌های این برند ایرانی در زیبایی، مقاومت و ماندگاری با محصولات برجسته جهانی رقابت می‌کنند.

  • کوارتز کاینداستون:

برند سنگ کوارتز کاینداستون محصول شرکت ایرانی سنگ آفرینان کوشا است. محل کارخانه این شرکت در مرکز معادن سنگی ایران، شهر ازنا قرار دارد و در این سال‌های اخیر به ‌خوبی توانسته تا سنگ‌های مهندسی شده با کیفیت ساخت خوب و تنوع رنگی جذاب و البته مقاوم و ماندگار تولید نماید.

قیمت سنگ کوارتز

لیست قیمت سنگ کوارتز با توجه به فاکتورهای گوناگون از قبیل نوع طرح، نوعی ترکیبات کار شده در فرآوری سنگ، نوع کانی‌های طبیعی سنگ و ابعاد و ضخامت اسلب آنها تعیین می‌شود. ویژگی سنگ‌های کوارتز در ثبات رنگی طولانی ‌مدت، حداقل جذب آب و استحکام فیزیکی بالا کافی است تا ارزش خرید آنها در رقابت با بهترین سنگ‌های طبیعی باشد که قطعاً در قیمت سنگ کوارتز تأثیرگذار است.

بخش بزرگی از موارد کاربردی سنگ کوارتز برای ساخت صفحات رویه کابینتی است. اسلب‌های سنگ کابینتی کوارتز در بازار شناخته ‌شده هستند و طرفدارهای زیادی دارند. اما این اسلب‌ها باید ویژگی‌های خاصی از قبیل تحمل حرارتی بالا، ضد خش بودن، مقاومت فیزیکی خوب و خواص آنتی باکتریال داشته باشند. ویژگی‌هایی که باعث شده تا مراحل فرآوری ویژه را سپری کنند و قیمت آنها هم از اسلب‌های مشابه سنگ‌های طبیعی بالاتر باشد. فاکتورهای تعیین ‌کننده لیست قیمت سنگ کوارتز متفاوت است. از قبیل:

  • نام برند و شرکت سازنده
  • درصد استفاده از کانی‌های طبیعی در کنار متریال‌های مصنوعی
  • ضخامت اسلب
  • ابعاد و نوع طرح سنگ

بدون تردید برای دیزاین سنگی فضای آشپزخانه و سرویس‌های بهداشتی باید از سنگ‌های ماندگار با مقاومت فیزیکی بالا و ضد آب استفاده کنید. سنگ‌هایی که تأثیری در تجمع میکروب‌ها و قارچ‌ها نداشته باشند. از میان محصولات مختلف بازار این سنگ‌های کوارتزی هستند که می‌توانند بهترین و منطقی‌ترین انتخاب شوند. برای خرید سنگ کوارتز در مدل‌های گوناگون از برندهای مطرح بازار با طرح‌های زیبا و تنوع گسترده می‌توانید از خدمات فروش سایت رویال سنگ دیبا استفاده کنید.