فیلتر

سنگ چینی - کریستال

سنگ کریستال که در زبان عامیانه با نام سنگ چینی می‌شناسیم، از جمله سنگ‌های دگرگونی است که در اثر فشار سنگین لایه‌های زیرین خاک بر توده‌های آهکی ایجاد شده ‌است. این سنگ که محصول متبلور شدن سنگ‌های آهکی و یا دولومیتی در اثر محیط پرفشار با حرارت زیاد است، ساختاری زیبا و بافتی متراکم دارد. به ‌راحتی برش خورده و از قابلیت ساب زنی و صیقل کاری عالی برخوردار است. نمای زیبای این سنگ ویژگی برجسته آن می‌باشد.
سنگ کریستال را باید در خانواده سنگ‌های مرمریت قرار بدهیم، زیرا به مانند مرمریت‌ها از دگرگونی توده سنگ‌های آهکی تولید شده‌اند. اما از نظر ماهیت شیمیایی و ساختار سنگی تفاوت‌هایی با مرمریت دارند. این سنگ‌های کریستالی دارای بلورهای درشت‌تری از دیگر سنگ‌های رسوبی آهکی هستند.
نام سنگ چینی گاهاً باعث این اشتباه می‌شود که سنگ‌های وارداتی باشند، اما این نام‌گذاری به ‌علت شباهت زیاد این سنگ‌ها به ظروف چینی است. در ایران معادن سنگ چینی کریستال بزرگی وجود دارد. خرید سنگ چینی در نماسازی خارجی یا بخش‌های داخلی ساختمان متداول است. در توضیحات پایین صفحه می توانید با ویژگی های سنگ های چینی بیشتر آشنا شوید.

ویژگی‌های سنگ چینی یا سنگ کریستال

ظاهر درخشان با نمای آینه‌ای همراه با رنگ‌بندی‌های جذاب از بلورهای درشت سفید، خاکستری روشن و حتی کرم، برجسته‌ترین ویژگی سنگ کریستال است که آنها را تبدیل به یکی از شناخته ‌شده‌ترین سنگ‌های ساختمانی کرده ‌است. ساختار شیمیایی سنگ چینی عموماً از کانی کلسیت است که تحت فشار و حرارت بالا حالت بلورین پیدا کرده ‌است. اما در این سنگ‌ها ترکیبات مختصری از کانی‌های کوارتز نیز یافت می‌شود. هر اندازه درصد کوارتز سنگ کریستال بیشتر باشد، بر ‌سختی آن نیز افزوده خواهد شد.

ساختار شیمیایی سنگ چینی که برگرفته از تبلور سنگ‌های دگرگون شده آهکی است، حجم منسجم و استحکام بالایی دارد. مقاومت خمشی این سنگ‌ها در محدوده قابل‌ توجه ۶ الی ۱۵ مگا پاسکال قرار می‌گیرد. در عین ‌حال می‌توانند مقاومت کششی فراتر از ۴ مگا پاسکال داشته باشند. از طرفی سنگ‌هایی با بافت متراکم هستند که مقدار تخلخل آنها بسیار کم در حدود 0.3 الی 1.2 درصد است. این تخلخل کم باعث شده تا درصد جذب آب سنگ کریستال ناچیز باشد، اما مقدار چسبندگی آن بر ملات را کاهش داده است. تا جاییکه از نظر کاربردی برای پوشش نمای خارجی ساختمان مناسب هستند؛ اما از نظر چسبندگی ملات و یا وزن سنگین به اندازه سنگ‌های محبوب دیگر مانند تراورتن کارایی ندارند.

کاربرد سنگ چینی

کاربردهای سنگ کریستال متنوع است و از این سنگ‌های روشن با آن نمای درخشان می‌توانیم هم برای فضاهای بیرونی ساختمان و هم برای فضاهای درونی ساختمان استفاده کنیم. ساختار شیمیایی سنگ چینی برگرفته از توده‌های آهکی در حالتی منسجم شده‌ است و مقدار تخلخل کم آن برای کاربردهای بیرونی مناسب است. در عین ‌حال نمای زیبا، ظاهر سفید و ماهیت خنک آن برای نصب در فضاهای داخلی ساختمان کارایی دارد. در ادامه شرایط کاربرد سنگ چینی را جداگانه از محیط‌های بیرونی و درونی بررسی می‌کنیم:

کاربرد سنگ چینی در فضای خارجی

از انواع سنگ کریستال (چینی) برای نماکاری فضاهای خارجی ساختمان استفاده می‌شود. اما در این سال‌های اخیر کاملاً تحت تأثیر محبوبیت سنگ‌های تراورتن بوده ‌است. به ‌هر حال ساختار متراکم آن باعث شده تا مقدار تخلخل سنگ کریستال از سنگ‌های تراورتن کمتر باشد. به ‌این ‌ترتیب درصد جذب آب و رطوبت آنها ناچیز است و برای نصب در نمای ساختمان نیازی به فرآوری ندارند. اما همین تخلخل کمتر باعث شده تا مقدار چسبندگی آنها به ملات کاهش پیدا کند. از نگاه کاربردی و خاصیت جذب آب تا مقدار چسبندگی سیمان جایی در میان سنگ‌های تراورتن و گرانیتی قرار می گیرند.
کاربرد سنگ کریستال در فضای خارجی برای نماسازی ساختمان‌ها مناسب است. این سنگ‌ها به مقدار قابل ‌توجه در مقابل هوازدگی سطحی و عمیق مقاوم هستند و حتی می‌توانند با سنگ‌های جان سختی مانند سنگ گرانیتی برابری کنند. در عین ‌حال با ظاهر سفید که تداعی ‌کننده حس یخی هستند، می‌توانند در هر چه خنک‌تر شدن ساختمان تأثیرگذار باشند.

کاربرد سنگ چینی در فضای داخلی

بدون تردید باید انواع سنگ‌های چینی را در فهرست زیباترین سنگ‌های ساختمانی قرار دهیم. ظاهر درخشان با بلورهای برجسته و سطحی که می‌تواند به ‌خوبی صیقلی شود، این سنگ را به یکی از مناسب‌ترین گزینه‌ها در طراحی فضاهای داخلی ساختمان تبدیل کرده ‌است.
البته رنگ‌بندی محدود این سنگ‌ها که عموماً ظاهر روشن و سفید یخی دارند، چندان مورد توجه طراحان داخلی قرار نمی‌گیرد. با این ‌وجود برای آنها که می‌خواهند فضای داخلی کاملاً درخشان داشته باشند، مناسب هستند. از طرفی انواع سنگ کریستال عرضه شده سطح بازار مخصوص نمای بیرونی فرآوری شده ‌است و این نگاه یک‌طرفه از جانب تولیدکنندگان باعث شده تا به راحتی نتوانیم سنگ کریستال با ساب زنی کاملاً صیقلی شده مناسب کار در نمای داخلی ساختمان را جستجو کنیم. اما در کل حس و حال روشن و خنک این سنگ‌ها برای فضاهای داخلی ساختمان خصوصاً سرویس‌های بهداشتی و یا آشپزخانه که در مواجهه دائمی با آب هستند، مناسب است.

مزایای سنگ چینی

سنگ کریستال از جمله سنگ‌های شناخته ‌شده است که به ‌خوبی می‌تواند از نظر کیفی، ماندگاری و البته زیبایی با دیگر سنگ‌های معروف بازار از جمله تراورتن برابری کند. مزایای سنگ چینی که آنها را مناسب استفاده در نمای ساختمان و یا فضاهای داخلی کرده ‌است، به قرار زیر است:


    سنگ‌های چینی به‌ علت ماهیت دگرگونی و بافت متراکم خود از مقاومت فشاری بالایی برخوردار هستند. مقاومت این سنگ‌ها در اسلب‌های نازک قابل ‌توجه است.
    قابلیت برش‌زنی و تولید قطعه اسلب‌های پهن و بزرگ انواع سنگ کریستال خوب است و عموماً آنها را در ضخامت نسبتاً نازکی تولید می‌کنند.
    این سنگ‌ها از قابلیت حکاکی شدن برخوردار هستند.
    با توجه به مقدار تخلخل کمی که دارند، مقاومت آنها در مواجهه با شرایط جوی خصوصاً هوازدگی بالا است.
    بدون نیاز به فرآوری می‌توانیم از اسلب‌های پهن سنگ چینی در نماسازی خارجی ساختمان استفاده کنیم.
    این سنگ‌ها مقاومت حرارتی نسبتاً خوبی دارند و در مواجه با تنش‌های دمایی از محیط‌های خیلی سرد و یا خیلی گرم ترک بر نمی‌دارند.


معایب سنگ چینی

در کنار تمامی مزایایی که قید شده ‌است، لازم است تا با برخی از محدودیت‌ها و یا معایب این نوع سنگ نیز آشنا باشید. البته عموماً با فرآوری مناسب می‌توانیم از این محدودیت‌ها عبور کنیم. از قبیل:

سطح صیقلی شده این سنگ‌ها توانایی کافی چسبندگی ملات‌های سیمانی را ندارد. بنابراین معمولاً یک سمت این سنگ‌ها را تراشه زنی می‌کنند. از طرفی برای نصب در نمای بیرونی ساختمان معمولاً از گیره‌های نگهدارنده برای اسکوپ کردن و اتصال نمای ساختمان استفاده می‌شود.
 تنوع رنگی این سنگ‌ها محدود است. عموماً این سنگ‌ها رنگ سفید و یا کرم روشنی دارند که شباهت جالبی به ظروف چینی دارد؛ اما در کل تنوع رنگی انواع سنگ کریستال به نسبت از سنگ‌های شناخته ‌شده دیگر مانند سنگ تراورتن و یا سنگ‌های گرانیتی کمتر است.
سنگ‌های چینی در دسته‌بندی سنگ‌های گران‌قیمت بازار قرار می‌گیرند. اگر فرآوری این سنگ‌ها به طور کامل انجام شود و از صیقل زنی کاملاً براقی برخوردار شوند، انتظار قیمت بالای آنها را داریم.


انواع سنگ کریستال

انواع سنگ‌های چینی را براساس معدن استخراج شده آنها دسته‌بندی می‌کنند. اگر چه همگی این سنگ‌ها در گروه خاصی از سنگ‌های مرمریت قرار می‌گیرند و نوعی سنگ‌های دگرگون آهکی هستند، اما در اقلیم‌های مختلف و با توجه به لایه‌های متفاوت خاکی، چگونگی بافت و شکل‌گیری آنها متفاوت است. برخی از بهترین سنگ‌های چینی محصول معادن ایرانی به قرار زیر هستند:




سنگ چینی قروه

از مشهورترین انواع سنگ کریستال ایرانی است که زمینه روشن با رگه‌های تیره و یا خاکستری‌ رنگ دارد. سنگ کریستال قروه تراکم قابل ‌توجهی دارد. تا جاییکه درصد جذب آب آن ناچیز و مقاومت آن در مقابل شرایط نامساعد جوی و تقابل با هوازدگی بسیار عالی است. از سنگ چینی قروه هم برای نمای بیرونی ساختمان و هم برای فضاسازی از بخش‌های داخلی ساختمان استفاده می‌کنند. تا جاییکه به ‌علت جذب کم آب، کاملاً مناسب سنگ‌کاری سرویس‌های بهداشتی خانه و محیط آشپزخانه هستند.


سنگ چینی لایبید

لایبید از جمله قدیمی‌ترین معادن سنگ ایرانی است که سنگ کریستالی معروف و حتی صادراتی را تولید می‌کند. نمای ظاهری سنگ چینی لایبید با جلوه‌ای از رنگ روشن در رگه‌های کم‌رمقی از رنگ آبی و طوسی چشم‌نواز است. این سنگ‌ها به اشکال گوناگون از قبیل سنگ ساب خورده نماسازی، سنگ شیشه‌ای و حتی جداول سنگی عرضه شده ‌است. این سنگ‌ها در مقابل تنش‌های دمایی خصوصاً مواجه با هوای خیلی سرد و یا خیلی گرم بهترین هستند. همچنین با مقاومت هوازدگی خوبی که دارند، موارد کاربردی گسترده هم برای بخش‌های بیرونی و هم برای پوشش بخش‌های داخلی ساختمان دارند.

سنگ چینی ازنا

ازنا از دیگر معادن سنگ چینی کریستال ایرانی است که در تولید سنگ‌های زیبا و مرغوب کم از دیگر معادن ندارد. ازنا شهر معادن سنگی ایران است و بخش بزرگی از محصولات سنگی این شهر از خانواده سنگ‌های مرمریت خصوصاً سنگ کریستال است. سنگ چینی ازنا ظاهر یکدست سفید درخشان دارد که با رگه‌های ملایمی از رنگ‌های خاکستری، مشکی، آبی و حتی زرد تزیین شده ‌است. این ترکیب رنگی نمای خیره‌کننده برای سنگ کریستال ازنا به ‌همراه داشته و آن را در فهرست سنگ‌های محبوب قرار می‌دهد. این سنگ خاصیت ساب پذیری بسیار خوبی دارد که آن را به سنگی با نمای کاملاً درخشان، شفاف و البته براق تبدیل می‌کند. در عین ‌حال از جمله سنگ‌های مقاوم در برابر ناملایمات جوی است.

سنگ چینی سیرجان

معادن سنگ چینی کریستال در ایران بسیارند و سیرجان هم یکی دیگر از این معادن شناخته ‌شده را دارد. سنگ کریستال سیرجان هم به مانند دیگر اقدام کریستالی نمای سفید روشن دارد. اما وجه متفاوت و برجسته و البته کاملا زیبا و خواستنی این سنگ وجود رگه‌های طوسی در کنار رنگ‌هایی طلایی شده ‌است. خطوط طلایی این سنگ شهرت بالایی دارد و آن را در ردیف سنگ‌های لاکچری برای فضاسازی داخلی ساختمان تبدیل کرده ‌است. در عین ‌حال این سنگ از قابلیت عبور نور برخوردار است که آن را به یک ایده‌آل در طراحی لابی، کانترها از فضاهای ساختمانی تبدیل خواهد کرد.

در ادامه به معرفی انواع دیگر سنگ های کریستال می‌پردازیم:






ابعاد سنگ چینی موجود در بازار سنگ

یکی از مسائل مهمی که هنگام جستجو و خرید سنگ کریستال باید بدانید این است که این سنگ‌ها در چه ابعادی در بازار موجود هستند؟ این سنگ ها که کوپ سنگ چینی از معادن استخراج می‌شود و در شکل های مربعی و مستطیلی برش داده می‌شوند که می‌توان به رایج‌ترین آن، سنگ چینی 40 طولی یا 40*40 اشاره کرد. فراوانی این سنگ در ابعاد اسلب بسیار زیاد است، سنگ های اسلب در اندازه های بزرگ و بیشتر از 80 سانتی متر فرآوری می‌شوند که استفاده از آن باعث زیبایی دوچندان در محیط می‌شود. همچنین این سنگ ها در طرح های بوک مچ و فورمچ با استفاده از اسلب چینی است. به طور خلاصه این سنگ ها در ابعاد زیر در بازار موجود هستند:

  • سنگ کوپ
  • سنگ اسلب
  • سنگ دیوار
  • سنگ کف


سنگ اسلب چینی

سنگ‌ها به اشکال مختلف برش داده می‌شوند، از جمله بلوک‌ها، اسلب‌ها و تایل‌ها. این برش‌ها ممکن است و برای پروژه‌های مختلف استفاده شوند. به طور کلی به برش های کوپ سنگ ها در اندازه های بزرگ و ضخامت بیشتر، سنگ اسلب می‌گویند که در نما، دیوار، کف و … مورد استفاده قرار می‌گیرند.  از آنجایی که رگه‌های سیاه، زرد و خاکستری در برخی از سنگ های چینی به دلیل ناخالصی یافت می شود، طرح های بوک مچ و فورمچ، به بعضی از انواع آن، مانند سنگ  چینی الیگودرز زیبایی خاصی می‌بخشد.


آنالیز سنگ چینی

آنالیز سنگ‌های چینی، تراورتن، و مرمریت در مقایسه با یکدیگر می‌تواند بر اساس معیارهای مختلفی انجام شود. در زیر، معیارهایی را برای مقایسه این سه نوع سنگ آورده‌ایم:


1) محلول شدن در اسید

   - سنگ چینی: معمولاً مقاوم به اسیدهاست و از این لحاظ سختی بالایی دارد.

   - تراورتن: در برابر اسیدها حساس‌تر است و ممکن است تحت تأثیر اسیدها حل شود.

   - مرمریت: مقاوم به اسیدهاست اما به مقداری حساس‌تر از چینی است.


2) چگالی

   - سنگ چینی: چگالی بالایی دارد.

   - تراورتن: چگالی متوسط تا بالا دارد.

   - مرمریت: چگالی متوسط دارد.


3) نفوذپذیری

   - سنگ چینی: نفوذپذیری کمتری نسبت به آب دارد.

   - تراورتن: معمولاً نفوذپذیری متوسط تا بالا دارد.

   - مرمریت: نفوذپذیری کمتری نسبت به تراورتن دارد.


4) ترکیبات معدنی

   - سنگ چینی: معمولاً حاوی کوارتز، فلدسپات و میکا است.

   - تراورتن: حاوی کربنات‌ها، سیلیس، و گاهی آهک می‌باشد.

   - مرمریت: معمولاً از کلسیت یا دولومیت تشکیل شده است.


5) رنگ

   - سنگ چینی: معمولاً رنگ‌های زمینه‌ای سفید، خاکستری یا صورتی دارد.

   - تراورتن: ممکن است رنگ‌های متنوعی از قبیل قهوه‌ای، قرمز و سبز داشته باشد.

   - مرمریت: رنگ‌های متنوعی از جمله سفید، خاکستری، صورتی و سبز دارد.


این تفاوت‌ها به عنوان معیارهای کلی برای مقایسه سنگ‌ها می‌توانند مفید باشند. با این حال، می‌توانید بر اساس نیازهای خاص پروژه‌ی خود، به معیارهای دقیق‌تری نیاز داشته باشید. در جدول زیر به وضوح آنالیز این موارد مورد بررسی قرار گرفته است:


آنالیز سنگ چینی


تفاوت سنگ چینی و مرمریت

سنگ‌های چینی و مرمریت هر دو از دسته‌بندی سنگ‌های دگرگون آهکی هستند. هر دوی این سنگ‌ها بر اثر فشار سنگین با حرارت زیاد لایه‌های درونی زمین بر روی بسترهای آهکی ایجاد می‌شوند؛ اما چگونگی شکل‌گیری و ساختار شیمیایی و تبلور بلورین کانی‌ها در این دو نوع سنگ متفاوت است. تفاوت سنگ چینی و مرمریت را می‌توان در موارد زیر بررسی کرد:

  • این دو سنگ از لحاظ کاربردی نیز تفاوت‌های آشکاری دارند. بیشترین کاربرد سنگ‌های مرمریت در اجرای کف‌پوش و دیواره فضاهای داخلی ساختمان است و چندان مناسب سرویس بهداشتی نیستند. اما خرید سنگ کریستال برای هر دو شرایط نما خارجی و داخلی انجام می‌شود. در عین ‌حال با نفوذپذیری کم مناسب سنگ‌کاری سرویس‌های بهداشتی نیز هستند.
  • این دو سنگ از نظر ماهیت شیمیایی و ساختار بلورین نیز متفاوت هستند. سنگ‌های مرمریت از جمله سنگ‌های دگرگونی آهکی از نوع کانی‌های دولومیتی هستند. اما سنگ‌های چینی در اثر فشار توده‌های آهکی با تزریق ماگما داغ تحت دمای بالا متبلور شده‌اند.
  • این دو سنگ از لحاظ کاربردی نیز تفاوت‌های آشکاری دارند. بیشترین کاربرد سنگ‌های مرمریت در اجرای کف‌پوش و دیواره فضاهای داخلی ساختمان است و چندان مناسب سرویس بهداشتی نیستند. اما خرید سنگ کریستال برای هر دو شرایط نما خارجی و داخلی انجام می‌شود. در عین ‌حال با نفوذپذیری کم مناسب سنگ‌کاری سرویس‌های بهداشتی نیز هستند.
  • تخلخل سطحی سنگ‌های مرمریت از سنگ‌های چینی بیشتر است. لذا روش نصب و چسبندگی آنها با ملات سیمان ساده‌تر است. این در حالی است که برای اتصال سنگ‌های چینی خصوصاً در نمای خارجی ساختمان باید از ملات‌های خاصی استفاده کنیم.
  • در رنگ‌بندی نیز این دو سنگ تفاوت‌های آشکاری دارند. رنگ‌بندی انواع سنگ کریستال بیشتر تونالیته سفید دارد و محدود است. اما سنگ‌های مرمریت در رنگ‌بندی دست بازتری را ارائه می‌کنند.

تفاوت سنگ چینی و گرانیت

سنگ‌های گرانیتی از رقبای جدی سنگ‌های کریستالی محسوب می‌شوند. هر دوی این سنگ‌ها در نفوذ ناپذیری بهترین هستند و در مقابل هوازدگی مقاومت می‌کنند. در عین ‌حال هر دوی این سنگ‌ها از سختی قابل‌ توجه نیز برخوردار هستند؛ اما تفاوت‌هایی دارند که در خرید سنگ کریستال و یا سنگ گرانیتی کاملاً تأثیرگذار است. از قبیل:

  • سنگ‌های گرانیتی در مقابل بارهای سایشی بسیار مقاوم‌تر از سنگ‌های چینی هستند.
  • وزن اسلب سنگ‌های گرانیتی بالاتر از سنگ‌های کریستالی است. لذا در ساختمان‌های بزرگ تأثیر منفی برای وزن مرده ساختمان دارند.
  • مقاومت سنگ‌های گرانیتی در مقابل مواد اسیدی و شیمیایی از سنگ‌های کریستالی بالاتر است.
  • مقاومت حرارتی و یا عایق صوتی سنگ‌های چینی از سنگ‌های گرانیتی بهتر است.
  • چسبندگی ملات سنگ‌های چینی از سنگ‌های گرانیتی بهتر است.
تمامی این ویژگی‌ها در کاربرد و خرید سنگ چینی یا گرانیتی کاملاً تأثیرگذار است؛ اما در نهایت انتخاب میان این دو امری سلیقه‌ای است.

قیمت انواع سنگ چینی

قیمت سنگ چینی با توجه به فاکتورهای گوناگون از قبیل ساختار شیمیایی، کانی‌های موجود در سنگ، رگه‌های رنگی و البته مقاومت فیزیکی آن محاسبه می‌شود. در عین ‌حال قطعاً معیارها مانند برش در اسلب‌های با اندازه‌های متفاوت و یا ضخامت هر اسلوب در قیمت انواع سنگ چینی تأثیرگذار است. نوع فرآوری و مقدار صیقل زنی و ساب کاری این سنگ‌ها قیمت آنها را به مقدار قابل‌ توجه افزایش می‌دهد. هر چند می‌توانیم از انواع سنگ کریستال بدون نیاز به فرآوری استفاده کنیم؛ اما عموماً خرید سنگ چینی در پوشش فضاها مانند سرویس‌های بهداشتی متداول است که در این ‌صورت لازم است تا گونه‌های پولیش شده با صیقل زنی کامل که قیمت بالاتری دارند را تهیه کنید.
سنگ‌های چینی آنچنان جذاب هستند و معادن آنها در ایران آن‌قدر زیاد است که حالا رنگ‌وبوی جهانی پیدا کرده‌اند. صادرات سنگ چینی از معادن مهم ایران انجام می‌شود و حالا این سنگ‌ها توانسته‌اند که اعتبار جهانی داشته باشند. صادرات سنگ کریستال بیشتر از نوع تمام صیقلی و ساب خورده برای کار در نماهای داخلی ساختمان است. با این ‌وجود انواع سنگ چینی در فهرست محصولات میان رده از سنگ‌های نسبتاً اقتصادی بازار قرار دارند. برای خرید سنگ کریستال در انواع متنوع آن می‌توانید از خدمات مقایسه سایت رویال سنگ دیبا استفاده کنید.